Легенда каже да је ђурђевак настао од суза Богородице проливених поред крста на којем је разапет Исус Христ. Зато се сматра важним цветом за хришћане па је велика срећа кад процвета довољно рано да се може унети у кућу за Ускрс.

За овај нежни скромни цвет везују се многа веровања, а жене посебно воле његов слатки мирис. Неки га чак повезују са Евиним сузама, након што је прогнана из раја. У Библији се спомиње петнаестак пута, најчешће у Соломоновој песми. 

Фото: Профимедиа

 

 

По старим записима, ђурђевак се гаји од XВ века. У Француској је од тада симбол среће, а сматра се и да представља радост и чистоту. Поклања се и као израз љубави, али кажу да може да буде и опасан за жене.

Једна словенска легенда описује како се од ђурђевка правио јак мирис и нарочито користио да пробуди пожуду. Ако се ђурђевак убере у току пуног Месеца и букетић стави жени на јастук, она више не може да одоли страсти.

Фото: Профимедиа

 

 

Није тајна да се мирисни тонови ђурђевка користе у производњи многих модерних парфема. Кажу да је био омиљен покојној британској краљици Елизабети Другој, а то је и разлог што се у многим бидермајерима носи бар понека гранчица ђурђевка.

И Србији је ђурђевак популаран цвет, а баштовани су врло опрезни - ова је биљка веома агресивна и може да преплави читаво двориште. Зато га садите пажљиво, најбоље као покривач тла.

(Лепа и Срећна)

БОНУС ВИДЕО: