Град Смедерево организује данас комеморативни програм у Малом Орашју, на месту где је 4. маја прошле године Урош Блажић, који је тада имао 20 година, починио масовно убиство у коме је страдало деветоро младих.

Програм у знак сећања на жртве ће почети у 11 сати у Равном Гају, у селу Мало Орашје, а током њега ће, поред осталог, бити приказан документарни филм "Небеска дружина", са сведочењима о животу, успесима и талентима убијених младића.

У знак сећања на жртве биће одигран меморијални турнир у фудбалу на терену крај места злочина, кога организује ФК "Равни Гај", са циљем прикупљања помоћи за наставак опоравка повређених.

Страдали

Две жртве Уроша Блажића биле су малолетне. Најмлађа је имала 14, а најстарија 25 година. Неки од рањених још се нису у потпуности опоравили, а један од њих задобио је трајне последице - квадриплегију и остао потпуно непокретан.

Годишњи помен жртвама масовног убиства које се догодило у ноћи између 4. и 5. маја 2023. у селима Мало Орашје код Младеновца и Дубона код Смедерева одржан је у суботу, 27. априла.

Те ноћи 2023. само дан после масовног убиства у београдској школи у којој је дечак убица К.К. усмртио деветоро вршњака и чувара, Блажић је пуцајући из атуоматске пушке прво у Дубони убио брата и сестру Милана (22) и Кристину (25) Панић и њиховог друга Далибора Тодоровића (25).

Потом је у Малом Орашју усмртио Немању Стевановића (20), Лазара Миловановића (19), Марка Митровића (18), Александра Миловановића (17) и Николу Милића (14).

Блажићеве жртве су те ноћи, 4. маја биле у групи од двадесетак младих окупљених поред логорске ватре. Пуцао је на све.

Милан, Кристина и Далибор су у Дубони добили на зиду школе, мурал.

Фото: Н. Скендерија, друштвене мреже

 

У непосредној близини клупе на којој су седели када су убијени постављена је и мермерна спомен плоча.

Далибор је добио и Мурал на зиду Техничке школе у Младеновцу, коју је и похађао и који је само неколико дана након тога био оскрнављен.

У Малом Орашју шесторица убијених младића уз мурал на згради Дома културе добила су и споменик, подигнут уз спомен обележје посвећено петнаесторици страдалих бораца у Другом светском рату.

Захваљујући тим обележјима, сви они су сада заједно, на једном месту, у селу где су рођени, расли, дружили се и где су у истом тренутку убијени.

Дубона и Мало Орашје удаљена су осам километара или десетак минута вожње.

Две недеље након трагедије председник Србије Александар Вучић посетио је оба села и разговарао са породицама жртава.

Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је оптужницу против Уроша Блажића због масовног убиства.

Окривљени Урош Б. у време извршења кривичног дела није имао навршену 21 годину, због чега му, према Кривичном законику, није могуће изрећи доживоту казну затвора, већ максималну у трајању од 20 година, што је предлог тужилаштва.

Оптужницом су обухваћени и његов отац, ујак и брат од ујака из Крагујевца где је ухапшен. Тужилаштво предлаже максималну казну од по 20 година и за његовог оца. За оптужене рођаке оптуженог, тужилаштво је предложило казне затвора од по шест година.

Урош Блажић је на саслушању признао злочин, потврдио да није познавао људе у које је пуцао и додао да их је убио "јер су ружно говорили о његовој породици и њему“, али и да би "заплашио људе из тих села".

Педесет дана после рањавања, живот је изгубио и Петар Митровић (25) један од шесторице рањених младића у Малом Орашју. Тада су тешко рањени Милош Јовановић (23), Јован Ранковић (21) и Немања Илић (20) а лакше Алекса Ђорђевић (21) и Никола Митровић (19).

Фото: Ј. Д. Љ.

 

У Дубони су тешко повређени Невена Вујић (19) и Иван Ивковић (16) из Дубоне и Андријана Митровић (17) и Анђела Стевановић (17) из Малог Орашја, које су се те вечери затекле у Дубони.

Међу повређенима су била и четири радника. Јовица Стевановић (52) данас је квадриплегичар везан за кревет и инвалидска колица.

Тешке повреде претрпели су и Миломир Мијаиловић (56) и његов брат од стрица Предраг (54). Лакше је повређен Милан Пешић (32) из Велике Крсне.

У сведочењима оштећених у које је Танјуг имао увид наводи се да је Урош Блажић био проблематичан, да је убијао комшијске љубимце и "нико му ништа није могао" јер му је отац био војно лице па су га се људи плашили.

О његовом злочину у истрази сведочили су рањени и они који су успели да се спасу бежањем, наводећи да је Блажић након неколико испаљених рафала прилазио рањенима да провери да ли су живи, док је једној девојци пуцао у главу.

У оптужници у коју је Танјуг имао увид, тужилаштво указује да је Блажић приликом извршења убистава поступао безобзирно, бездушно и сурово, не испољавајући било какву емоцију.

Пре убиства је написао "Идем да правим масакр", што је спровео у дело непуних сат времена касније.

Јован Митровић, брат убијених Петра и Марка Митровића у Малом Орашју организовао је у децембру акцију солидарности - хуманитарну трку ка манастиру Тумане, коју је истрчао како би прикупио новац за опоравак тешко рањених у масовном убиству.

Том приликом је прикупљено 4,5 милиона динара. Сличне акције покренули су и другари и рођаци страдалих из ФК Равни гај, било је и неколико мањих акција, али је Јованова за сада највећа хуманитарна активност потекла из села погођених трагедијом.

Регулаторно тело за електронске медије позвало је пружаоце медијских услуга да поред годишњице трагедије у Рибникару, и на годишњицу масовног убиства у селима Дубона и Мало Орашје затамне екране, односно обуставе програм у трајању од једног минута са текстом "3. и 4. мај 2023. Памтимо".

Екрани су били затамљени у петак 3. маја у 8.41, у време масакра у Рибникару, а исто ће се догодити и вечерас у 22.32 када је Урош Блажић почео свој крвави пир.