Ако бисте питали кардиологе које воће је најбоље јести сваки дан, одговор би гласио - бобичасто, јабуке и банане.

- Бобичасто воће има посебно висок садржај антиоксиданса и влакана. Осим што су влакна здрава за црева, она су кључна и за здравље срца јер помажу у одржавању холестерола и спречавају пораст крвног притиска - каже кардиолог др Џој Гелбмен за Превентион.

Кардиолог др Дипек Вивек највише воли јабуке. Оне садрже полифеноле и флавоноиде који имају важна антиоксидативна својства. Одличан су извор влакана, витамина Ц и калијума, а све то подржава здравље кардиоваскуларног система.

- Јабуке имају низак гликемијски индекс, а конзумирање такве хране помаже у смањењу ризика од настанка дијабетеса и холестерола, што помаже у смањењу ризика од настанка кардиоваскуларних болести - објаснио је др Вивек и додао да су банане такође корисне.

- Банане су добар извор дијеталних влакана, витамина Ц, витамина Б6, калијума, магнезијуна и антиоксиданса. Ове храњиве ствари не само да подржавају срце, већ помажу телу и на друге начине. Дијетална влакна помажу пробави, витамин Ц јача имунолошки сустав, а витамин Б6 важан је за развој мозга и живаца - нагласио је.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: