Решењем Апелационог суда преиначен је само један део мањи пресуде а остатак - потврђен. Део који је преиначен се односи на урачунавање притвора у укупну казну.

- Пресудом Апелационог суда у Нишу преиначена пресуда Вишег суда у Нишу само у делу о урачунавању притвора тако што се оптуженој А.Н., у изречену казну затвора у трајању од 10 година, на коју је осуђена првостепеном пресудом, урачунава време проведено у притвору од 15. новембра 2022. године, до упућивања на издржавање казне затвора као и време проведено на издржавању изречене казне – потврђено је у Апелационом суду у Нишу.

Оптужницом ВЈТ Аници је било стављен на терет покушај тешког убиства на подмукли начин јер је Драгишу, кога је упознала у једном казину, убола ножем у врат док је спавао леђима окренут од ње.

- Када се оштећени окренуо ка зиду и наставио да спава, кухињским ножем дужине 32 центиметра са дрвеном дршком, дужине сечива 20 центиметара који је донела из куће своје мајке убола је оштећеног у пределу врата, испод десног уха и том приликом му нанела тешке телесне повреде опасне по живот – наводи се у оптужници.

Она је по доласку полиције испричала да је била силована и да се радило о нужној одбрани, али је након истраге оптужена за тешко убиство у покушају - једно од најтежих кривичних дела.

На суду бранила да ју је Драгиша те ноћи злостављао али да се не сећа да га је убола.

-Његово понашање те вечери је изазвало у мени нешто најгоре. Изиритирао ме је да одем и узмем нож али нисам имала намеру да га убијем нити да учиним то шта се десило. Нисам ни знала где сам га убола док у притвору нисам добила извештај лекара. Казните ме, али за оно шта сам учинила – рекла је Аница у завршној речи пред Вишим судом.

Фото: Профимедиа/Илустрација

 

Није било силовања него “груб однос”

Аница се бранила да је била силована али је у завршници суђења то делимично оповргла.

- Не могу да кажем да је било силовања али је био груб однос на који ја нисам пристала. Кајем се што сам га уопште упознала и пристала да пођем у хотел са њим. Он те ноћи није спавао како је рекао, био је будан. Рецепционер у хотелу је чуо да ме је малтретирао али није хтео да реагује. Слажем се да сам погрешила, не тражим оправдање. Само Бог може да ми опрости, ја себи не могу. Ја сам крива за то што сам урадила али крив је и Драгиша – рекла је Аница плачући у судници.

Виши јавни тужилац Милена Цветковић затражила је у завршној речи најмање 11 година затвора док је бранилац Миљана Домазет предложила преквалификацију у наношење тешке телесне повреде и изрицање најблаже могуће казне јер се ради о мајци двоје деце која није осуђивана до сада за насиље а лечи се од 13.године живота.

Кад нема напада нема ни нужне одбране

Судско веће Вишег суда није прихватило да се радило о нужној одбрани па је 15. новембра 2023. године првостепено осуђена на 10 година затвора због покушаја тешког убиства.

- Никако нисмо могли да прихватимо да се овде радило о нужној одбрани јер нужна одбрана подразумева коришћење силе да би се неко одбранио од напада. Ви сте сами у завршној речи рекли да није било силовања већ грубог сексуалног односа. Кад нема напада нема ни нужне одбране – рекао је судија Драшковић. Он је додао и да повреде које је задобио Драгиша, нису могле да настану док су се налазили лицем у лице, како је на суђењу тврдила Аница, већ како је утврђено у поступку – док је лежао окренут леђима. Драшковић је додао да је суд имао у виду то да је она мајка двоје деце али да јој је изречена најмања могућа казна прописана за ово кривично дело.

Крв је цурила као из чесме

Драгиша Р. је на суђењу изјавио да је спавао када је осетио како сечиво ножа продире према гркљану након чега је приметио да му цури крв „као из чесме“. Избодени мушкарац је одбацио Аницине наводе да ју је те ноћи силовао и тукао, јер би то сигурно чули или гости хотела или особље, наводећи да је Аница била та која је инсистирала да буду интимни када су дошли у хотел у Нишу. Он је рекао да је све време била “фина и фантастична” и да се оваквом расплету није надао те да су се договарали да јој помогне да у Београду почне посао са певањем.

Није остављала утисак силоване особе

Вештак неуропсихијатар др Јелена Младеновић сведочила је на суђењу да способност расуђивања Анице Н. није била компромитована и да у разговору са психијатрима није остављала утисак силоване особе. Она је навела и да је кривично дело је почињено из карактеристика личности а не из болести личности.

Притвор укинут па опет одређен

Након изрицања првостепене пресуде, Аници је укинут притвор у којем се налазила годину дана али је суд по жалби тужилаштва укинуо то решење и вратио је у притвор. Због тога је део пресуде Вишег суда преиначен решењем апелације, тако да јој се у казну буде урачунато све време проведено у притвору, почев од 15.новембра 2022.године када је ухапшена.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: