Sinoć oko 23 sata u Zaprešiću je u kanti za đubre pronađen novorođeni dečak umotan u ćebe. Policija je izašla na teren po prijavi dvojice mladića koji su se vraćali kući sa treninga i čuli plač deteta. Oko ponoći dete je prevezeno u bolnicu Sveti Duh.

"Sinoć, negde oko 23.00 časa na području Zaprešića, dvojica mladića čula su plač iz kante za otpatke, a gledajući u kantu primetili su da se radi o bebi, a kasnije je utvrđeno da je reč o novorođenčetu. Oni su zatražili pomoć od Hitne pomoći, odnosno pozivom na broj 112, na lice mesta su stigli Hitna pomoć i policija. Važno je napomenuti da je novorođenče zatečeno u stabilnom stanju, odnosno prevezeno u Sveti Duh kliničku bolnicu i sprovodi se krivična istraga u pravcu sumnje da je počinjeno krivično delo koje se kvalifikuje kao teško ubistvo zbog ranjivosti žrtve", rekli su u policiji za Icz.hr.

Načelnica Odeljenja neonatologije Kliničke bolnice Sveti Duh Rebeka Ribičić potvrdila je u utorak medijima da je novorođenče, koje je sinoć primljeno u bolnicu nakon što je pronađeno napušteno u Zaprešiću, dobrog zdravlja i da se trenutno nalazi u bolnici.

Beba stara dva sata

Kod deteta je brzo zabeležen povoljan klinički odgovor, stabilno je i van životne opasnosti. "Dete plače, roze je, ima dobru motoriku, počeli smo da ga hranimo, živahno je, ultrazvuk mozga mu je u redu, za sada smo prezadovoljne njime", dodala je ona.

Dečak je na odeljenju intenzivne nege zbog potrebe za posmatranjem. "Radi se o dečaku sa porođajnom težinom od 2.230 grama i teško je proceniti koliko je star. NJegova dob je otprilike 38 nedelja, a u trenutku otkrića možda je bio star sat vremena, najviše dva, sudeći po njegovom kliničkom stanju kada je doveden u bolnicu", rekao je načelnik neonatologije.

Na dečaku nisu pronađeni znaci spoljašnjih povreda, a krv koja je bila na detetu bila je krv majke sa porođaja. Dečak se tretira kao i svako drugo novorođenče, uz pojačane mere opreza, jer se ipak radi o specifičnim stanjima na početku života. Zbog specifičnosti slučaja uključene su stručne službe, bolnice i centar za socijalni rad, pa dok se ne donese konačna odluka gde i kako sa detetom, ono će boraviti kod nas na odeljenju", rekla je Ribičić.

(Index.hr)

BONUS VIDEO: