За припрему ове универзалне маринаде треба вам тек неколико минута и неколико састојака које већ вероватно имате код куће.

Једноставна маринада од белог лука, чији је укус савршено уравнотежен лимуновим соком и обогаћен аромом финих медитеранских зачина, толико је свестрана да ће једнако добро ићи са свињетином, пилетином, тиквицама и тофуом.

Идеална је за месо нежнијег укуса, па је зато препоручују за филе, као и за намирнице које попут сунђера преузимају друге укусе: као што су тофу или тиквице.

Користите сушене зачине како ароме не би избледиле, а одабрану намирницу држите у маринади у покривеној посуди у фрижидеру најмање пола сата, а идеално преко ноћи. Саму маринаду можете направити и до 24 сата унапред.

Од количине састојака из овог рецепта ћете добити око пола шољице маринаде, што ће вам бити довољно за 600 до 700 г меса или за оприлике 450 г тофуа или тиквица који ће је више упити. За екстра пуно укуса тофу и тиквице нарежите на мање комаде, али не претерујте да вам не би упадали у жар кроз решетку.

Фото: Shutterstock

 

Маринада од белог лука и лимуна – састојци:

  • свеже исцеђен сок од 2 лимуна
  • 4 чешња белог лука, уситњена
  • 1 кашика сенфа
  • 1 кашика сушених медитеранских зачина или мешавине оригана, мајчине душице, мајорана и нане
  • 1/2 кашичице соли
  • 1/4 кашичице свеже млевеног црног бибера
  • 3 кашике маслиновог уља

 

Фото: Shutterstock

 

Маринада од белог лука и лимуна – припрема:

Помешајте лимунов сок, бели лук, сенф, зачине, со и бибер заједно у посуди средње величине док се добро не сједине. Док мешате, полако уливајте маслиново уље док се не емулгира.

Додајте тофу, тиквице, пилетину или свињетину и лагано промешајте. Покријте и маринирајте у фрижидеру најмање 30 минута, а најбоље преко ноћи.

БОНУС ВИДЕО:

(Стил Курир)