Његови адвокати су првобитно оспорили извештај патолога да је Нукенова преминула од вишеструких удараца у главу. Током суђења, које је почело крајем марта, адвокати Бишимбајева су је приказали као особу склону љубомори и насиљу.

Међутим, на суду није пуштен ниједан снимак који би поткрепио ове тврдње.

Тужитељи су током суђења показали снимак који су 9. новембра 2023. снимиле сигурносне камере постављене у предворју ресторану БАУ-у Бишимбајевог рођака у Астани, главном граду Казахстана.

На том снимку се види како Бишимбајев вуче Нукенову за косу и удара је песницама и ногама. Током тог насилног напада, у једном тренутку ју је ухватио за врат и левом песницом ударио у браду. На другом снимку може се видети како ју је у једном тренутку ухватио за косу и одвукао у оближњу собу. На суду је откривено да ју је тукао више од два сата. Неколико сати након снимања снимка, Нукенова је умрла од повреда мозга које је претрпела као последицу овог пребијања. 

- Бишимбајев је разбио врата тоалета, извукао је из њега и наставио је да је удара - рекли су тужитељи.

- Након што ју је извукао из тоалета, зграбио ју је за врат и давио. Она је затим остала без свести - додали су они.

Нукеновино је беживотно тело пронађено 10. новембра у једној од ВИП соба у ресторану. Након што је претукао своју супругу и гушио је до те мере да је остала без свести, Бишимбајев је у ресторану у којем се све одиграло појео оброк. Уместо да је назвао хитну помоћи, на суду се могло чути да је назвао "видовитог пријатеља".

Медији су у марту ове године писали да је Нукенова била Бишимбајевова трећа супруга те да ју је овај напао када му је јасно дала до знања да жели да га остави. На суду се могло чути да га је у више наврата покушавала да га остави, као и да ју је он у више наврата био насилан према њој.

Аитбек Амангелди, старији брат Султанат Нукенове и кључан сведок , рекао је за АП да је смрт његове сестре несумњиво променила ставове у Казахстану о породичном насиљу.

- Људи промене мишљење када виде како то изгледа кад неко некога мучи - рекао је Амангелди, реферирајући се на снимке које су пуштене током суђења.

- Наравно, тешко ми је кад сам у судници, када морам да слушам шта адокати говоре. Још ми је теже када се сетим да ће цела нација чути њихове речи. Међутим, јасно ми је да су ти преноси едукативни материјали за адвокате и борце за људска права - додао је Амангелди.

Бишимбајев је на рочишту одржаном 3. априла изјавио да није крив за тешко убиство и да је његова супруга преминула од самоповређивања, пише Дејли мејл. Његови адвокати рекли су да је она задобила повреде мозга од којих је преминула када је пала и ударила главом о WC шољу. 

- У једном тренутку ми је рекла, "океј, сад ћу да скинем панталоне." Зграбио сам је с леђа за струк и питао "шта радиш?". Она је била лицем окренута према WC шољи, а леђима према мени. Зато што сам је зграбио за струк помислила је да желим да јој скинем панталоне и рекла је "све ћу ти сасути у лице". Све је то било агресивно и вулгарно - рекао је Бишимбајев и додао да се у том тренутку наљутио и пустио је. Како каже, она је тад изгубила равнотежу и почела је да пада. Прво је ударила главом у зид, а затим и у WC шољу, рекао је он. 

- Био је то снажан ударац. Њено лице се одбило од тоалета и она је пала на под. Два ударца. Изненадило ме. Гледао сам шта се десило. Лежала је на поду око 10-15 секунди - рекао је Бишимбајев.

Суђење Бишимбајеву, бившем министру економије у влади бившег председника Казахстана Нурсултана Назарбајева, главна је тема у Казахстану. То је прво суђење које се преноси на интернету, а Казахстанци га стално коментаришу на друштвеним мрежама. Председник земље Касим-Жомарт Токајев потписао је 15. априла измене закона о насиљу у породици. У част Нукенове, закон је надалеко познат као „Султанат закон“.

БОНУС ВИДЕО:

(Јутарњи лист)