Ako ste bili nekad u Amsterdamu ili obratili pažnju na slike ovog grada, sigurno ste primetili da su kuće nagnute prema napred, te da su uske a visoke. 

Foto: Profimedia

 

Naime, nekad se u Holandiji porez plaćao u odnosu na veličinu zemljišta koje kuća zauzima, pa su se ljudi dosetili i počeli praviti uže kuće ali na više spratova, najčešće trospratnice sa potkrovljem. Kuće su im toliko uske da se nameštaj ne može uneti stepeništem u kuću pa svaka kuća na vrhu ima posebnu dizalicu pomoću koje se nameštaj konopcem diže i unosi kroz prozore.

Još jedna zanimljiva stvar koju sam jeste da na prozorima nemaju zavese i da bukvalno možete videti sve što se dešava u kućama. Zašto je to tako?

Pošto je većina stanovništva Holandije protestantske vere te im vera nalaže da budu otvoreni prema svetu i jedni prema drugima, pa je i ovo jedan od vidova njihove "otvorenosti".

Ako se pitate zašto su kuće krive i nagnute na jednu stranu, odgovor leži u načinu njihove gradnje. Naime, kako je ovde veoma močvarno zemljište, kuće su građene na drvenim šipkama pobodenim u zemlju, koje vremenom tonu sve dublje i krive kuće prema napred.