U martu, hirurzi u Opštoj bolnici u Masačusetsu transplantovali su genetski modifikovani bubreg svinje Riku Slejmanu, 62-godišnjem pacijentu sa terminalnom bolešću bubrega.

Operacija je bila prekretnica u ksenotransplantaciji - presađivanju organa ili tkiva sa jedne vrste na drugu - kao potencijalnog rešenja za nedostatak organa širom sveta, saopštila je tada bolnica.

Slejmanova smrt nije povezana sa transplantacijom, saopštila je bolnica u subotu.

- Naša porodica je duboko pogođena iznenadnom smrću našeg voljenog Rika, ali smo toliko utešeni što je inspirisao toliko ljudi - rekli su Slejmanovi najbliži.

NJegova porodica odala je počast medicinskom timu koji je brinuo o njemu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Foto: Massachusetts General Hospital

 

- NJihovi izuzetni napori u upravljanju ksenotransplantacijom dali su nam još sedam nedelja sa Rikom i uspomene nastale tokom tog vremena će ostati u našim srcim - rekli su.

Svinjski bubreg je genetski modifikovan da bi se uklonili štetni svinjski geni i dodali određeni ljudski kako bi se poboljšala kompatibilnost sa ljudima.

Naučnici su takođe deaktivirali endogene retroviruse svinja u svinjama donorima kako bi eliminisali svaki rizik od infekcije ljudi.

Bolnica je saopštila da je "duboko ožalošćena" Slejmanovom smrću.

- Ne postoje naznake da je ovo rezultat nedavne transplantacije - rekli su.

- Gospodin Slejman će zauvek ostati svetionik nade za bezbroj pacijenata širom sveta, i mi smo duboko zahvalni na njegovom poverenju i spremnosti da unapredi polje ksenotransplantacije - rekli su oni.

BONUS VIDEO: