Гошћа Нпортала је била Маја Кнез, стручњак у модном дизајну и одрживој моди. Говорила је о заступљености исте и њеној прихваћености на нашим просторима. Маја је истакла да купујемо велику количину одеће и да је бацамо, а да су неки материјали штетни по нас и нашу окoлинu, па би требало повести рачуна које материјале купујемо. 

Када је реч о одрживој моди, неким људима није позната њена предност, а то је очување природе. Приликом прања, велики број нездравих честица одлази у реке, а касније у море, па се тако поспешује загађење. 

Фото: Профимедиа/

 

Свако од нас има у орману права блага, која смо добили од наших мајки и баки, а којима можемо дати сасвим нову намену тако што ће додати дугмиће, вез или прекројити текстас панталоне у врло интересантну торбу. Процес јесте дуг, али је врло креативан, прво требају да се издвоје делови текстила који су употребљиви, да се уклопе, ушију, па тек онда да се пеглају. После тога се добија прави резултат. 

Маја нам је открила који су материјали квалитетни, а који се брзо разграђују. Такође, дотакли смо се изума шиваћих машина и како су биле осуђене на уништење

"Те неке прве машине су биле за кожу, кожа се шила на њима. А касније су се шила војна одела"- открила је Маја шта се прво шило, а разлог уништавања као и многе друге интересантне детаље можете пронаћи на видеу испод текста.