Gošća Nportala je bila Maja Knez, stručnjak u modnom dizajnu i održivoj modi. Govorila je o zastupljenosti iste i njenoj prihvaćenosti na našim prostorima. Maja je istakla da kupujemo veliku količinu odeće i da je bacamo, a da su neki materijali štetni po nas i našu okolinu, pa bi trebalo povesti računa koje materijale kupujemo. 

Kada je reč o održivoj modi, nekim ljudima nije poznata njena prednost, a to je očuvanje prirode. Prilikom pranja, veliki broj nezdravih čestica odlazi u reke, a kasnije u more, pa se tako pospešuje zagađenje. 

Foto: Profimedia/

 

Svako od nas ima u ormanu prava blaga, koja smo dobili od naših majki i baki, a kojima možemo dati sasvim novu namenu tako što će dodati dugmiće, vez ili prekrojiti tekstas pantalone u vrlo interesantnu torbu. Proces jeste dug, ali je vrlo kreativan, prvo trebaju da se izdvoje delovi tekstila koji su upotrebljivi, da se uklope, ušiju, pa tek onda da se peglaju. Posle toga se dobija pravi rezultat. 

Maja nam je otkrila koji su materijali kvalitetni, a koji se brzo razgrađuju. Takođe, dotakli smo se izuma šivaćih mašina i kako su bile osuđene na uništenje

"Te neke prve mašine su bile za kožu, koža se šila na njima. A kasnije su se šila vojna odela"- otkrila je Maja šta se prvo šilo, a razlog uništavanja kao i mnoge druge interesantne detalje možete pronaći na videu ispod teksta.