Понтије Пилат је једна од најконтроверзнијих личности у хришћанству. Док га једни доживљавају као зликовца, други га сматрају неком врстом свеца.

Био је римски прокуратор Јудеје од 26. до 36. године. По Библији, учествовао је у осуђивању Исуса Христа, попустио је жељама Јевреја и наредио да се Исус погуби распећем.

Иако је био скептичан и није налазио разлог да Исус буде подвргнут најстрожијој казни у том моменту, одлуку није променио. Познато је да је том приликом церемонијално опрао руке рекавши Јеврејима да он Христову крв скида са руку.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Како је изгледао дан распећа?

Пилат је тај дан почео као и сваки други, устао је, умио се, опрао, молио се боговима, као и сваки други Римљанин, не знајући да његове акције имају толики учинак на историју човечанства. Он је био обузет Христом, приликом испитивања Пилат је постављао питања, док је Христ давао одговоре не на његова, већ на нека своја, друга питања.

Како се у то време, Рим проширивао, заузимао Меридијан, Исус је био претња Риму, и то његово ћутање на испитивању је обузело Пилата. Такође, Пилат је увидео ту прилику да се приближи Јеврејима, тиме што је дао Христа Ироду на испитивање, тако да су после тога у народу били познати као Пилат и Ирод, велики пријатељи.

Суђење и погубљење Исуса одиграло се око 33. године нове ере, а Пилат је био гувернер четири године након догађаја која су га учинила познатим. Цело његово постојање везано је за тај моменат у којем је осудио Исуса на разапињање на крст.

Фото: СПЦ

 

Али шта се десило Пилату након што је Исус разапет?

Неки извештаји тврде да је Пилат наставио да се бори против депресије и анксиозности изазване пресудом да се Исус разапне на крст. На крају је Пилат изгубио битку и убио се од срамоте.

Постоји веровање да су рани црквени писци настојали да прикажу како су негативци који су одговорни за Исусову смрт на крају "платили све својом главом". Тој чињеници иде у прилог и податак да се и Јуда такође убио.

За неке хришћане није било поштено што је Пилат успео да избегне божански гнев. Ако је римски званичник средњег нивоа могао да нареди смрт Сина Божијег без казне, шта би човек још могао да учини Свемогућем? За неке хришћане, Пилат је морао да се убије да би свет имао смисла.

Али, нема тачних података о Пилатовој смрти. Нико од савремених историчара не спомиње самоубиство Понтија Пилата.

По свој прилици Пилат је до краја свог живота живео удобно од своје пензије. Пилат се вероватно повукао на имање изван Рима и са много уживања живео до краја. Недостатак докумената о Понтију Пилату може само да иде у прилог чињеници да се ништа важно није десило у његовом животу од како је пресудио Исусу.

Понтија Пилата су неке цркве канонизовале за свеца, док га други приказују као хладног и безосећајног човека који се од срама убио после пресуде коју је донео.

Упркос неким списима из 3. и 4. века у којима стоји тврдња да се Понтије Пилат убио након Исусове смрти, не постоје докази који то потврђују. Никакав запис никад није пронађен о самоубиству Понтија Пилата.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО: