Пре 4. маја 2023. имала сам живот пун дружења, љубави, снова, жеља и живот без бола. Сада, након пет месеци проведених у болници, имам само борбу за живот.

Овим потресним речима почела је своју причу за Курир Андријана Митровић (18) из Малог Орашја код Смедерева, једна од 12 тешко повређених младих људи, које је пре тачно годину дана у крвавом пиру тешко ранио окривљени Урош Блажић (21) из Дубоне код Младеновца.

Блажић је у свом суманутом крвавом пиру, који се догодио само дан након масакра у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, без разлога почео да пуца на људе који никоме нису били ни криви ни дужни. Тог 4. маја, Блажић је убио деветоро младих људи у Малом Орашју и Дубони, а ранио је њих 12 хицима из калашњикова.

Андријана Митровић успела је да преживи хице, а на годишњицу злочина препричава незамисливе сцене. Како каже, кобне вечери безбрижно је седела на клупици испред школе у Дубони, а онда се појавио помахнитали убица и изрешетао је.

- Друштво се окупило код споменика у Равном Гају у Малом Орашју, али сам ја са две другарице одлучила да одем до школе у Дубони, како бих се јавила и пријатељима који су тамо били - присећа се храбра девојка. Подсетимо, у школском дворишту у Дубони седела је групица младих, међу њима су били и убијени Далибор Тодоровић, као и убијени брат и сестра, Милан и Кристина Панић.

Фото: Д. Миловановић

 

- Дача (Далибор Тодоровић) се шалио када смо нас три дошле: "Види, дошле нам Орашанке иако је славље код њих". Убрзо затим, неко је повикао: "Лезите доле!". Нисмо очекивали да ће се нешто страшно десити - каже још увек видно потресена Андријана и наставља:

- Он је почео да пуца по нама, погодио ме је у ногу и руку. Другарици Анђели која је дошла са мном пуцао је у главу, она је почела да вришти. Чуо је њене крике и почео да се враћа до нас, а тада јој је Иван (повређени тинејџер) рекао: "Ћути, ево враћа се!". Вратио се и тада нас је све по још једном упуцао. Мене је тај трећи метак погодио у леђа. Сећам се, Анђела је запомагала: "Крвари ми глава, умирем".

Фото: Д. Миловановић

 

Убица је након рафалне паљбе побегао, а Андријана каже да се након тога мало чега сећа. Транспортована је за Београд у болницу, где су јој се лекари данима борили за живот. Како каже, на болничком лечењу је за ових годину дана била три пута, укупно 144 дана.

- Након 102 дана изашла сам из болнице, а онда су уследила нова 24 дана, па 18 дана. Укупно сам била неких пет месеци у болници, нису ми давали велике шансе да преживим. Остала сам без бубрега, јетра ми је потпуно уништена, слезина, дебело црево, али и танко - каже Андријана плачући. Ипак, упркос свим тешкоћама, она је велики борац.

- Мој живот више није исти. Због тог монструма ја више немам многе пријатеље, мртви су. Другим мојим пријатељима живот је уништен, као и мој. Смртна казна је мала за монструма који нам је уништио живот. Не знам ни која би била адекватна казна за ово што је он урадио, размишљам и да ли ћу уопште моћи да станем до њега у тој судници када почне суђење, које је заказано за 23. мај.

Андријана је у масакру остала и без два брата од стричева, Петра (25) и Марка Митровића (18). Они су јој рођаци по очевој линији, а брутално су убијени код споменика у Равном Гају. Настрадали су од руке истог човека који је њој заувек променио живот.

Фото: Н. Живановић

 

Марко Митровић је, подсетимо, тешким повредама подлегао на месту, док се Петар 50 дана борио за живот у београдској болници, али на крају није издржао.

Фото: Ј. Д. Љ.

 

Само једно ишла на гробље - "Немам снаге за то"

Храбра Андријана каже да и даље не може да схвати да убијених више нема.

- Нешто сам причала пре неки дан са другарицом и она ми каже: "Па, питај га", а онда се сетим да он више није жив... Ми и даље не можемо да схватимо да њих нема, да нису живи. Нисмо свесни да се више неће вратити - каже Андријана док брише сузе.

Објаснила нам је да иде у Равни Гај, где су јој убијена браћа и пријатељи, али да не може да посећује њихове вечне куће.

- Само једном сам ишла на гробље и не могу више. Некако, немам снаге - каже Андријана, док јој сузе саме лију низ образе.

Списак жртава

Никола Милић (15) Мало Орашје

Александар Миловановић (17) Мало Орашје

Марко Митровић (18) Мало Орашје

Лазар Миловановић (19) Мало Орашје

Немања Стевановић (21) Мало Орашје

Петар Митровић (25) Мало Орашје

Кристина Панић (19) Дубона

Милан Панић (22) Дубона

Далибор Тодоровић (24) Дубона

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: