Модна креаторка Верица Ракочевић рођена је у севроисточном делу Косова и Метохије, у месту Подујево где је провела рано детињство.

Део одрастања провела је и у Закуту, где је био дом њене баке Миљојке, изразито важне фигуре животу креаторке.

Фото: АТА имагес

 

 

- На невероватан начин сам везана за тај простор, као да сам пупчаном врпцом још увек тамо. Кроз своје снове, као да живим тај простор и даље. Сањала сам бакину кућу која је смештена у горњем делу брда, али и комшијину поред, те једну велику бујицу реке која је однела бакину кућу. Пуно метафора има у мојим сновима. Сећам се како сам се верала по дрвећу, биле су ту и две кућице где су се припремали кајмак и сир. Одлазила сам код баке често, а имала сам свега 15 година када је умрла. Говорили су ми да личимо, да смо сличног карактера, грађе... Она можда није манифестовала топлину, али је била добра особа која није морала да показује колико вас воли, већ је поступцима одавала ту безграничну љубав. Сећам се и данас куће поред пруге, и тога како су ме родитељи спремали поред бунара за обданиште... Изнад пруге је било гробље... Ту је становала и моја тетка, али на моју велику жалост нема ни моје тетке, нема ни њихових гробова - рекла је Верица.

Фото: В. Данилов

 

 

Монда креаторка открила је и колико је везана за своје родно место - Подујево.

- Знате, пре једно 15 година молила сам два дивна момка да ме одведу до Подујева и све што сам успела да урадим јесте да загрлим тај знак, на ком је писало на ш*птарском "Подујево". Јако сам емотивно везана за тај простор. Доле су ми гробови баке, стричева, тетки... Јако ми је тешко што не могу да их посетим. Не могу да вам објасним ту врсту емоција. Била сам и пре пар година на Универзитету у Косовској Митровици и свесна сам многих ствари које су довеле до тога да ја у овом тренутку кажем: "Рођена сам у Србији, на Косову и Метохији, а тамо нема никога мог" - истакла је Верица са сузама у очима

(СД)

БОНУС ВИДЕО: